L'agricultura, com ja hem vist, consisteix en el conreu de la terra per obtenir aliments (com ara fruites, verdures o cereals) i primeres matèries (com el cotó i el lli, per fer texits).
Dins l'agricultura, a més a més, diferenciem dos conreus ben diferents:
- El conreu de secà: conreus que creixen només amb l'aigua de la pluja. Exemples: la vinya, l'olivera i alguns cereals (blat, ordi).
- El conreu de regadiu: conreus que necessiten aigua en abundància i s'han de regar (amb sèquies o canals, fins i tot inundant-los!). Exemples: les hortalisses, els fruiters i alguns cereals també (arròs, blat de moro).
Però, això és tot? No, ni molt menys. Anem a aprofundir una miqueta més.
Les pageses i els pagesos treballen la terra per obtenir aquestes primeres matèries, però no sempre es poden consumir tal com surten, per això es transformen a les fàbriques. És el cas, per exemple, del sucre, que es pot obtindre de la remolatxa sucrera. Quan passa això, els anomenem conreus industrials.
Les tasques agrícoles son molt importants, i els passos que segueix una agricultura o un agricultor per conrear son ben diverses.
- Remou o llaura la terra, la rega i l'adoba, perquè els conreus tinguin l'aliment necessari per créixer.
- Planta o sembra les llavors. Quan ja han germinat, fumiga les plantes per eliminar els insectes que els poden danyar.
- Finalment, arriba la collita. Quan les pantes han madurat, les talla o recull els fruits.
Al principi de l'agricultura, fa milers i milers d'anys, tot això es feia gràcies a la força humana i, poc després, l'animal (com bous i cavalls). Actualment, i gràcies a la tecnologia, en aquest sector utilitzen màquines més sofisticades per ajudar en totes aquestes tasques, com els tractors i les segadores.
A més a més, hi ha tècniques de conreu que permeten obtenir més productes i fora de temporada, com els conreus d'hivernacle, però, a quin preu?
Tot i ser imprescindible, l'agricultura, si es porta a terme de forma agresiva o aplicant certes tècniques, poden danyar l'entorn natural i l'ecosistema d'una zona. No deixa de ser una explotació de recursos naturals que, a més a més, requereix un espai que treu a allò que hi havia abans.
A més a més, certs adobs o productes per fumigar, poden ser molt perjudicials. Es poden filtrar dins del sòl i contaminar les aigües subterrànies, que finalment van a parar als rius. Se suma, també, el fet d'haver de desviar grans quantitats d'aigua per mantenir molts d'aquests conreus.
En aquest cas, què podem fer?
- Planificar la nostra compra
- Consumir productes de temporada
- Consumir productes de proximitat i locals
- Consumir productes ecològics
- Buscar i comprar productes a granel
- Buscar i comprar productes sense plàstics (o amb el menys possible!)
- Comprar sovint i amb menys quantitat (evitem malvaratar)
- Comprar al barri (anem a peu!)
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada