(ST) El comerç

 

El comerç, o comerciar, consisteix a comprar, vendre o intercanviar productes o serveis.


Actualment, per vendre i comprar, fem servir diners. Aquests els podem trobar en forma de bitllets, monedes, xecs, targetes de crèdit o, fins i tot, amb el mòbil o el rellotge electrònic. Però no sempre ha estat així. 



Fa milers d'anys el que es feia era intercanviar els productes, el que actualment n'hi diem comerç de bescanvi. Encara ara es duu aquesta pràctica, però cada vegada menys, tot i que amb l'arribada d'algunes aplicacions de mòbil per comerciar amb altres s'ha tornat a popularitzar aquesta pràctica.




No va ser fins va un centenars d'anys que van aparèixer els diners, principalment monedes. Amb elles es va començar a comerciar comprant els productes amb diners, no intercanviant-los.

Finalment, van aparèixer també les targetes de crèdit i, actualment, els sistemes de pagament a través de dispositius electrònics (com el NFC, amb el mòbil i el rellotge) o amb diners electrònics (com el bitcoin).

I, on podem comprar productes i serveis? Depèn del que vulguis obtenir, faràs la compra en un establiment o un altre, fins i tot desde casa!

  • Els mercats
Els primers mercats es trobaven a les places de les poblacions, lloc on es concentraven tots els venedors.
Tenim els mercats municipals (recintes coberts als centres urbans) i els mercats ambulants (al carrer, un dia a la setmana en concret).

  • Els comerços
Són establiments de diferents tipus on podem comprar. Com per exemple:
    • Botigues
    • Supermercats
    • Grans magatzems
    • Centres comercials
    • A través d'Internet (botigues online)

Pots mirar la part del comerç del vídeo

S'ha de tenir en compte que aquests productes han arribat als magatzems o a les botigues d'alguna manera. Han seguit la cadena comercial.

Aquesta cadena és el camí que segueixen els productes de que surten del lloc on s'obtenen (sector primari) o fabriquen (sector secundari) - productors - fins que arriben als consumidors a través dels comerciants.

En aquest camí hi intervenen una sèrie de persones o intermediaris

El preu dels productes, moltes vegades, depenen d'aquesta cadena. Quanta més gent hi intervé, més s'encareix. També depèn de les primeres matèries utilitzades i de com costa transformar-les.


Si fem una compra a l'engròs ja que som propietaris d'un negoci, estem parlant de majoristes. Compren grans quantitats del producte. Aquests no van a botigues, sinó que acostumen a comprar directament als productors.


Nosaltres, com a consumidors, comprem els productes al majorista, a la botiga. Som els minoristes, i és el comerç al detall.


Nosaltres, com a consumidors, podem contribuir a un comerç més just i sostenible, com estat veient durant tot el tema.

Algunes petites accions que podem fer són:

  • Comprar productes de proximitat o locals
  • Prioritzar productes procedents del comerç just
  • Preguntar-nos si realment ho necessitem
  • Mostrar interès per conèixer iniciatives relacionades amb el comerç just i sostenible
  • Tenir cura d'allò que ja tenim
  • Anar a comprar a peu o amb bicicleta

Mira el següent vídeo per fer-te reflexionar sobre el tema, a veure si et fas aquestes preguntes quan vas comprar!


El comerç de Clara Cervelló Pujol

Comentaris